منار جنبان به صورت یک بقعه و دو مناره است که بر روی قبر «عمو عبدالله» از زهاد و صُلحای معروف قرن هشتم هجری بنا شده است. ایوان منارجنبان یکی از نمونه های ابنیه سبک مغولی ایران است و از آن دوره کاشیکاریهایی هم دارد. مناره ها بعداً و در تاریخی که درست معلوم نیست و احتمالاً در آخر عصر صفویه به ایوان مزبور اضافه شده و با حرکت دادن یکی از آنها، نه تنها مناره دیگر به حرکت درمیآید بلکه تمامی این ساختمان مرتعش میشود.
شهرت منارجنبان اصفهان از دیرباز به این خاطر بوده است که هر گاه یکی از منارههای طرفین ایوان بنا را می جنبانده اند این حرکت به مناره دیگر هم منتقل می شده است. چگونگی این حرکت و انتقال آن به مناره دیگر – اگر چه دیرگاهی تعجب بسیاری از مردم و بازدیدکنندگان آن را بر می انگیخته است – از دیدگاه صاحبنظران و آنان که بر اموری چون معماری آگاهند، چندان شگفت و غیر طبیعی نیست آنان بر این باورند که در تمام بناهایی که چنین شکل و مناره هایی دارند حرکت هست و اگر در اینجا بسیار چشمگیرتر است دلیل آن باریکی و سبکی این مناره هاست و گرنه جهانگردان و سیاحان به مناره ها و ساختمان هایی که به همین طریق می جنبیده اند در نقاط دیگر جهان اشاره کرده اند.
منارجنبان اصفهان در حقیقت بقعه ای است که بر مزار شیخی زاهد و عابد به نام عمو عبدالله که در ذیحجه سال ۷۱۶ هجری قمری وفات یافته، ساخته شده است و در آغاز تنها ایرانی بوده است که بعدها دو مناره معروف منارجنبان را به ساختمان آن افزوده اند. بنابراین بی شک ساختمان ایوان و مناره ها پس از سال ۷۱۶ هجری قمری آغاز شده و به انجام رسیده است. منارجنبان بر سر راه اصفهان به نجف آباد در روستایی به نام کاردالان قرار دارد. هر یک از دو مناره این بنا ۱۷ متر بلندی دارد و ارتفاع بنا ۱۰ متر است.
کاشی های لاجوردی و فیروزهای زینت بخش این بناست و برمزار آن روحانی زاهد و عابد قطعه سنگی مرمری قرار داده اند که سوره یس از قرآن کریم حاشیه آن را زینت داده است. کتیبه های دیگری نیز در این آرامگاه هست که از آن جمله است کتیبه ای بر سنگ مرمر بالای سنگ اصلی که از عمد عبدالله به عنوان یک مرد پرهیزگار و زاهد نام می برد و تاریخ او را نیز ذکر می کند.
تزئینات کاشی کاری به شیوه مغولی در ساختمان این بنای تاریخی قابل مشاهده است. زینت دیگر این بنا که می توان به آن اشاره کرد ایوان دوره مغول است که با خط های ظریف و نقش های ستاره ای و کاشی های لاجوردی آراسته شده است.
منار جنبان اصفهان این جاذبه فوق العاده در ۲۰ خرداد سال ۱۳۲۱ و با شماره ثبت ۳۴۹ به فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است .
آدرس: اصفهان – روستای کارلادان در غرب شهرستان اصفهان،راه نجف آباد.